bancuri, glume, imagini, video, fun, bancuri online, bancuri tari, imagini haioase, videoclipuri haioase, distractie online Pe HaiSaRadem.ro vei gasi bancuri, glume, imagini, video, fun, bancuri online, bancuri tari, imagini haioase, videoclipuri haioase, distractie online. Nu ne crede pe cuvant, intra pe HaiSaRadem.ro ca sa te convingi.




Ordin ale Organelor de specialitate ale Administratiei Publice Centrale  nr. 1.638 din 2 nov. 2005
privind modificarea si completarea Ordinului ministrului finantelor publice nr. 520/2005 pentru aprobarea Instructiunilor de corectare a erorilor materiale din deconturile de taxa pe valoarea adaugata
Aparut(a) in: Monitorul Oficial al Romaniei  nr. 997 din 10 nov. 2005
Emitent(i):
       Ministerul Finantelor Publice

Modifica:
       *O. nr. 520/ 25 apr. 2005




    In temeiul art. 11 alin. (5) din Hotararea Guvernului nr. 208/2005 privind organizarea si functionarea Ministerului Finantelor Publice si a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare,
    in temeiul art. 48 si 82 din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare,


    ministrul finantelor publice emite urmatorul ordin:


   Art. I. - Anexa nr. 1 la Ordinul ministrului finantelor publice nr. 520/2005 pentru aprobarea Instructiunilor de corectare a erorilor materiale din deconturile de taxa pe valoarea adaugata, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 408 din 13 mai 2005, se inlocuieste cu anexa la prezentul ordin.
   Art. II. - Directia generala de gestiune a impozitelor si contributiilor din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, Directia generala a tehnologiei informatiei din cadrul Ministerului Finantelor Publice, precum si directiile generale ale finantelor publice judetene si a municipiului Bucuresti si Directia generala de administrare a marilor contribuabili vor lua masuri pentru ducerea la indeplinire a prevederilor prezentului ordin.
   Art. III. - Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.


                                    Ministrul finantelor publice,
                                  Sebastian Teodor Gheorghe Vladescu




                                                                                                               ANEXA
                                                                                   (Anexa nr. 1 la Ordinul nr. 520/2005)


                                       INSTRUCTIUNI
               de corectare a erorilor materiale din deconturile
                             de taxa pe valoarea adaugata


   1. Deconturile de taxa pe valoarea adaugata depuse de catre persoanele impozabile pot fi corectate din punct de vedere al erorilor materiale de catre organul fiscal competent, la initiativa acestuia sau la solicitarea platitorului.
   2. Prin procedura de corectare de catre organul fiscal competent a deconturilor de taxa pe valoarea adaugata depuse pot fi corectate erori materiale de tipul:
   - erori de transcriere, cum sunt:
    * preluarea eronata a sumelor din jurnale;
    * inversarea unor cifre din sumele trecute in decont;
    * preluarea eronata a datelor din decontul perioadei fiscale anterioare (declararea eronata a soldului de plata din decontul perioadei fiscale anterioare, inscris la randul 22 din decontul de taxa pe valoarea adaugata);
   - inregistrarea in decont a diferentelor de taxa pe valoarea adaugata de plata, constatate de organele de control, contrar reglementarilor legale in materie;
   - erori provenind din inscrierea in decontul de taxa pe valoarea adaugata a sumelor solicitate la rambursare in perioada anterioara.
   3. Corectarea erorilor materiale din decontul de taxa pe valoarea adaugata se poate face in cadrul termenului de prescriptie de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui in care a fost depus decontul supus corectarii.
    Depunerea solicitarii de corectare a erorilor materiale din decontul de taxa pe valoarea adaugata dupa expirarea termenului de prescriptie constituie o recunoastere voluntara a taxei pe valoarea adaugata de plata si a diferentelor de taxa pe valoarea adaugata de plata astfel stabilite, acestea fiind considerate legal datorate.
   4. Corectarea decontului de taxa pe valoarea adaugata, potrivit prezentelor instructiuni, nu este posibila pentru perioade fiscale care au fost supuse inspectiei fiscale sau pentru care este in curs de derulare o inspectie fiscala.
   5. Corectarea erorilor materiale din decontul de taxa pe valoarea adaugata se realizeaza de compartimentul de analiza a deconturilor cu sume negative de taxa pe valoarea adaugata cu optiune de rambursare, denumit in continuare compartiment de specialitate.
   6. Corectarea erorilor materiale din decontul de taxa pe valoarea adaugata, din initiativa organului fiscal, se poate efectua astfel:
   a) in cazul in care in decontul depus se poate identifica tipul erorii (respectiv eroare de calcul sau preluarea eronata a sumelor din decontul perioadei anterioare sau din evidentele de TVA), corectarea se va efectua, din proprie initiativa, de compartimentul de specialitate;
   b) daca in decont se constata erori a caror cauza nu poate fi stabilita, compartimentul de specialitate va notifica in scris platitorului si va solicita prezenta platitorului la sediul sau, cu documente justificative, pentru a da informatii si lamuriri necesare corectarii erorilor semnalate. Solicitarea va cuprinde in mod obligatoriu:
    * data, ora si locul stabilite pentru prezenta platitorului;
    * baza legala a solicitarii;
    * scopul solicitarii;
    * documentele pe care urmeaza sa le prezinte platitorul (necesare corectarii erorilor).
   7. In cazul corectarii erorilor materiale din decontul de taxa pe valoarea adaugata, la solicitarea platitorului, se procedeaza astfel:
   a) platitorul depune solicitarea de corectare a erorilor materiale la registratura organului fiscal competent sau la posta, prin scrisoare recomandata;
   b) compartimentul de specialitate va comunica in scris platitorului data, ora si locul la care trebuie sa se prezinte, precum si documentele necesare justificarii erorilor.
   8.1. In vederea corectarii erorilor materiale din decontul de taxa pe valoarea adaugata, compartimentul de specialitate, pe baza constatarilor proprii sau in baza documentelor prezentate de platitor, intocmeste un referat in care inscrie constatarile referitoare la erorile pentru care s-a solicitat corectarea decontului de taxa pe valoarea adaugata, precum si modul in care se vor corecta aceste erori.
   8.2. In baza referatului, organul fiscal emite decizia de corectare.
    Decizia de corectare este structurata conform modelului decontului de taxa pe valoarea adaugata si se completeaza numai la randurile care au suferit modificari cu diferentele in plus sau in minus fata de suma declarata initial, conform anexei nr. 2 la ordin.
    Decizia de corectare se semneaza de seful compartimentului de specialitate si se aproba de conducatorul organului fiscal.
    Decizia de corectare se intocmeste in doua exemplare, din care un exemplar se comunica platitorului, iar cel de-al doilea exemplar se arhiveaza la dosarul fiscal al acestuia.
   8.3. Modificarile din decizia de corectare se opereaza de organul fiscal in Registrul jurnal obligatii declarate la bugetul general consolidat, iar ulterior se opereaza in evidenta analitica pe platitori.
   9.1. In situatia in care, in urma corectarii erorilor, rezulta o suma negativa de taxa pe valoarea adaugata, platitorul o va prelua in decontul perioadei fiscale urmatoare, la sectiunea "Regularizari", randul "Soldul sumei negative a taxei pe valoarea adaugata reportata din perioada precedenta, pentru care nu s-a solicitat rambursare".
   9.2. In situatia in care, in urma corectarii erorilor, rezulta o suma pozitiva de taxa pe valoarea adaugata, platitorul o va prelua in decontul perioadei fiscale urmatoare, la sectiunea "Regularizari", randul "Soldul TVA de plata din decontul perioadei fiscale precedente neachitata pana la data depunerii decontului de TVA". Termenul de plata a diferentei pozitive de taxa pe valoarea adaugata se stabileste, potrivit reglementarilor legale, in functie de data comunicarii deciziei de corectare sau a instiintarii, dupa caz.
   10.1. Se considera eroare materiala si situatia in care persoana impozabila, inregistrata ca platitor de taxa pe valoarea adaugata, care poate solicita rambursarea soldului sumei negative a taxei pe valoarea adaugata din perioada fiscala de raportare, nu a bifat, prin omisiune, caseta corespunzatoare din decontul de taxa pe valoarea adaugata din perioada fiscala de raportare.
   10.2. Persoana impozabila care se afla in situatia prevazuta la pct. 10.1 poate solicita corectarea erorii materiale prin depunerea unei declaratii pe propria raspundere, din care sa rezulte constatarea situatiei, precum si exprimarea intentiei persoanei in cauza de a indrepta eroarea materiala. Declaratia se depune pana la data depunerii decontului de taxa pe valoarea adaugata aferent perioadei fiscale urmatoare, dar nu mai tarziu de termenul legal pentru depunerea acestui decont.
   10.3. Termenul de solutionare a solicitarilor de rambursare a sumei negative este de 45 de zile de la data depunerii declaratiei mentionate la pct. 10.2.

                                             ____________